Monday, September 30, 2013

Valööri ja varjostaminen

Valööri on värin tummuusarvo. Se siis kertoo kuinka tumma tai vaalea joku sävy on. Valööreistä puhuttaessa on hyvä tiedostaa välineen mahdollisuudet: toisin sanoen, kuinka tummaa saa lyijykynästä tai hiilestä tai grafiittikynästä. Väline muodostaa reunaehdot piirustuksen valööreille. Tarkkaile siis lyijykynänä kovuusmerkintöjä! Mitä enemmän B:tä, sitä pehmeämpi kynä ja sitä tummempi on maximi valööri.
Valööriopetusta

Varjostamisessa on kyse valon ja varjojen suhteesta. Keskeisiä termejä ovat "kohteen varjo" ja "heittovarjo". Kohteen varjo syntyy aina kun kohteeseen tulee joku valo. Valo ja varjo ovat piirtämisessä erottamaton pari. Heittovarjo syntyy kun kohde on jossain tilassa ja "heittää" varjon valon vastakkaiselle puolelle.

Varjostaminen
Heittovarjo (ja mikseivät muutkin varjot) muuttuvat aina valon mukaan. Jos valo on kovaa ja tulee voimakkaasti yhdestä suunnasta, heittovarjon reunat ovat terävät. Jos valo on pehmeää ja epämääräistä, heittovarjokin on epämääräinen ja pehmeä.

Varjojen perusteella katsoja pystyy kuvasta päättelemään missä ja millainen valo kohteeseen osuu. Piirtäjä pystyy päättelemään kohteen varjot, jos hän tietää millainen valo tilassa on. Valot ja varjot ovat keskeinen osa havainnosta piirtämistä!

Lopuksi muutama linkki asiasta enemmän kiinnostuneille:
http://peda.net/veraja/kulkuri/kulkurikoulu/kurssit/kuvataide/kolm/tila?m=viewpresentation&m_id=2562926&p_id=3476&print=1
http://sarjakuvaseura.fi/akatemia/framet.html?/akatemia/kerros2/luokka2c/varjheit.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piirt%C3%A4minen

No comments:

Post a Comment